eeee..sangat kedekut topping la ini olang..hahaa...aku tkut nk boh byk2 daa..';p
(respi dr kak Zu@SemanisGula)
Bahan-bahan:
200 gm biskut marie + 150 gm butter cair..@
200 gm biskut digestive + 100 gm butter
* Kisar kering biskut marie. Campurkan dengan mentega cair dan tekan padat dalam loyang. Sejukkan dalam petiais selama 20minit or so.
Isian kek:
250gm cream cheese
40g gula halus
30gm tepung gandum
3 biji kuning telur
150gm yogurt asli ...saye letak whipping cream 100 gm.
3 biji putih telur
60gm gula halus
250 gm pie blueberry filling (ade bijik2 skali )
Cara-cara:
1. Putar cream cheese hingga ringan. Masukkan gula halus dan putar lagi hingga sebati.
2. Masukkan tepung gandum dan putar lagi hingga sebati.
3. Masukkan 3 biji kuning telur dan terus putar hingga sebati.
4. Tambah yogurt asli dan putar hingga licin.
5. Di dalam bekas yg lain, pukul putih telur hingga berbuih dan kembang. Masukkan gula
dan putar lagi hingga kental. Masukkan ia ke dalam adunan keju di atas.
6. Sapukan inti strawberry (atau jem strawberry) ke atas dasar kek biskut marie tadi.
Kemudian tuangkan adunan cream cheese.
7. Bakar pada suhu 160 drj di dalam dulang berisi air (kaedah bain-marie) selama 60 minit atau sehingga kekuningan.
8.Keluarkan kek dari oven dan biarkan sejuk. Simpan dalam petisejuk selama 5 jam atau semalaman.
200 gm biskut marie + 150 gm butter cair..@
200 gm biskut digestive + 100 gm butter
* Kisar kering biskut marie. Campurkan dengan mentega cair dan tekan padat dalam loyang. Sejukkan dalam petiais selama 20minit or so.
Isian kek:
250gm cream cheese
40g gula halus
30gm tepung gandum
3 biji kuning telur
150gm yogurt asli ...saye letak whipping cream 100 gm.
3 biji putih telur
60gm gula halus
250 gm pie blueberry filling (ade bijik2 skali )
Cara-cara:
1. Putar cream cheese hingga ringan. Masukkan gula halus dan putar lagi hingga sebati.
2. Masukkan tepung gandum dan putar lagi hingga sebati.
3. Masukkan 3 biji kuning telur dan terus putar hingga sebati.
4. Tambah yogurt asli dan putar hingga licin.
5. Di dalam bekas yg lain, pukul putih telur hingga berbuih dan kembang. Masukkan gula
dan putar lagi hingga kental. Masukkan ia ke dalam adunan keju di atas.
6. Sapukan inti strawberry (atau jem strawberry) ke atas dasar kek biskut marie tadi.
Kemudian tuangkan adunan cream cheese.
7. Bakar pada suhu 160 drj di dalam dulang berisi air (kaedah bain-marie) selama 60 minit atau sehingga kekuningan.
8.Keluarkan kek dari oven dan biarkan sejuk. Simpan dalam petisejuk selama 5 jam atau semalaman.
2 comments:
menarik n sedap nmpaknye :)
ssedapnye kak... sekarang sy asyik usha chiz je nih hihi
Post a Comment